sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Genetica, Gavrilov Cristian


                       Genetica


            Genetica este o ramură a biologiei, care studiază fenomenele şi legile eredităţii şi ale variabilităţii organismelor. Genetica a devenit una din cele mai importante ştiinţe ale secolului XX.

                   Istoria geneticii

           Cea mai veche observaţie asupra transmiterii caracterelor ereditare de la părinţi la urmaşi s-a găsit pe o tablă de piatră veche de peste 6.000 de ani. Piatra a fost descoperită în localitatea Elam la est de oraşul Ur din Chaldeea şi reprezintă pedigree-ul a 5 generaţii de cai. Sunt inscripţionate indicaţii referitoare la modul cum se transmit la urmaşi forma capului şi a copitelor. Acceste mărturii demonstrează că în Chaldeea acum şase milenii se practica ameliorarea cailor.
           Ereditatea caracterelor (de exemplu: copilul moşteneşte trăsături atât de la mamă, cât şi de la tată)a fost observată încă din antichitate. Însă demonstrarea acestui fapt a avut loc în secolul al XIX-lea, mai precis în 1865, în urma unor experimente efectuate de călugărul austriac Gregor Mendel - părintele geneticii. Observaţiile şi concluziile sale, precum şi legile pe care le-a stabilit, numite Legile lui Mendel, au făcut obiectul unei lucrări, publicată în 1866. Însă lucrarea sa a fost dezvăluită lumii abia la începutul secolului XX, de către 3 cercetători germani. În 1903 apare teoria conform căreia cromozomii sunt purtătorii eredităţii, iar în 1909 că genele sunt localizate pe cromozomi. În 1906, William Batson a introdus termenul genetică. În 1927, este introdus termenul mutaţie, pentru a descrie schimbările genetice. În 1953 este descifrată structura dublu elicoidală a ADN-ului. În 1957 este descris mecanismul de replicare a ADN-ului.

              Teoria Cromozomală a Eredităţii

         Ereditatea este proprietatea fiinţelor vii de a avea o informaţie genetică, care se transmite de-a lungul generaţiilor. Variabilitatea este proprietatea fiinţelor vii de a se deosebi unele de altele. Gena este un segment din molecula de ADN, care determină apariţia unui caracter. Hibridarea este încrucişarea între indivizi diferiţi. Hibridul este rezultatul hibridării. Genotipul este totalitatea genelor sau a informaţiilor genetice.
Prima lege a lui Mendel: Gameţii sunt puri din punct de vedere genetic - fiecare pereche conţine un singur factor ereditar.
A doua lege a lui Mendel: Fiecare pereche de factori ereditari segregă independent de alte perechi (a segrega=a separa).
        Thomas Hunt Morgan a lucrat cu musculiţa de oţet (Drosophila melanogaster), deducând din cercetările sale că factorii ereditari sunt de fapt genele. Pentru fiecare caracter trebuie să existe cel puţin o genă. Genele sunt aşezate pe cromozomi. Fiecare genă ocupă un loc pe cromozom, numit locus. Genele stau într-o succesiune lineară. Genele de pe un cromozom se transmit toate odată. Cromozomii pereche se pot schimba reciproc între ei. În 1928 s-a descoperit că ADN-ul este capabil să transfere informaţii.


             
              Acizii nucleici

        Acizii nucleici, componenţi vitali ai tuturor organismelor vii, au fost descoperiţi, între anii 1869-1871 de către Friedrich Meischer, în nucleii leucocitelor din plăci infectate. Ulterior, prezenţa acestor substanţe a fost confirmată şi în alte surse de origine animală, cum ar fi lapţii de somon (Salmo salar). Substanţa izolată din nucleii leucocitelor a fost denumită de Meischer, nucleina.
       În 1889, aceeaşi substanţă a fost denumită de Richard Altmann, acid nucleic. Din nucleină, Altmann a izolat o substanţă bogată în fosfor, parte care reprezintă acizii nucleici propriu-zişi.
        Structura chimică a acizilor a fost descoperită în anul 1953 de către echipa de cercetători formată din Watson, Crick şi Wilkins, care au primit pentru această descoperire premiul Nobel. Acizii sunt substanţe macro-moleculare formate din unităţi mai mici numite nucleotide. Nucleotidele sunt formate din trei componente: o bază azotată, o grupare glucidică (o pentoză) şi un radical fosforic. Bazele azotate, în funcţie de structura lor, se împart în: purinice (A=Adenina, G=Guanina) şi pirimidinice (T=Timina, C=Citozina, U=Uracil). În structura ADN-ului intră perechi de baze alcătuite din adenină, guanină, timină şi citozină, în timp ce, la ARN, timina este înlocuită de uracil. Gruparea glucidică este desemnată de riboză la ARN sau dezoxiriboză la ADN.
        ADN-ul este format din două lanţuri de polinucleotide, iar ARN-ul este format dintr-un singur lanţ. Structura primară este formată din lanţuri liniare de nucleotide, iar structura secundară dintr-o spirală dublă (dublu helix). O spirală măsoară zece nucleotide. Cele două lanţuri care formează dubla spirală sunt legate prin legături de hidrogen: A=T, T=A, C=G, G=C. Cele două lanţuri sunt antiparalele şi sunt complementare (totdeauna adenina se leagă de timină, timina de adenină, citozina de guanină şi guanina de citozină).
     Molecula de ADN încălzită (peste 94 °C) se denaturează, cele două lanţuri polinucleotidice fiind separate. Dacă ulterir, scăderea temperaturii are loc treptat, dublul helix va fi refăcut, iar în cazul unei răciri bruşte, lanţurile rămân separate. Se cunosc trei tipuri de ADN: tipul B (Watson, Crick) cu zece nucleotide, tipul A cu unsprezece nucleotide, tipul Z cu douăsprezece nucleotide. Sinteza ADN-ului se numeşte replicaţie. Replicaţia are loc înainte de diviziunea celulei. Dintr-o moleculă de ADN se formează două molecule identice. ARN-ul este format dintr-un singur lanţ de nucleotide (monocatenar). Se găseşte la unele virusuri-Ribovirusuri (gripal, turbării, HIV, EBOLA). ARN-ul celular se găseşte în trei variante: ARNm-mesager (transcrie informaţia din ADN), ARNt-de transfer (transferă aminoacizi), ARNr-ribozomal (se găseşte în ribozomi).


             
                Dogma centrală a geneticii

        Proteinele sunt substanţe azotate formate din aminoacizi. Sunt cunoscuţi douăzeci de aminoacizi, ce codifică sinteza a câteva sute de mii de proteine. Sinteza proteinelor are loc pe baza codului genetic, un "cifru" ce utilizează unităţi de câte trei baze azotate, tripleţi numiţi codoni. Combinaţiile celor 4 tipuri de baze azotate codifică 64 de astfel de tripleţi, fiecare fiind responsabil pentru sinteza unui aminoacid (tripleţi diferiţi pot codifica acelaşi aminoacid). Trei combinaţii codifică secvenţa de oprire a sintezei proteinei, secvenţă numită "STOP" şi reprezentată de tripleţii UAA, UAG şi UGA. Codonul AUG semnifică iniţierea translaţiei, fiind numit şi secvenţă "START". Codul este universal de la virusuri şi până la om. Dogma centrală a geneticii este reprezentată schematic astfel: ADN->ARN->proteine. Cele 2 faze ale decodificării genelor sunt:
1)TRANSCRIPŢIA are loc în nucleu. Se sintetizează ARN mesager în principal, dar şi ARN de transfer.
2)TRANSLAŢIA are loc în citoplasmă, în ribozomi şi se termină cu sinteza de proteine.

             Citogenetica

       Citogenetica este o ramură a geneticii care studiază componenţii celulari ai eredităţii, şi anume, genele şi cromozomii. De asemenea, această metodă include determinarea cromatinei sexuale. Pentru aceste analize, se colectează sânge sau celulele măduvei osoase, ale pielii, ale lichidului amniotic sau ale ţesuturilor embrionare.
     În laboratorul de citogenetică se stabileşte diagnosticul prenatal, în special al anomaliilor cromozomiale. De asemenea, se poate efectua şi diagnosticul postnatal pentru anomaliile cromozomiale şi pentru câteva din bolile monogenice.
                             
                                                    
                                                                               Cariotipul unui mascul

     Analiza cromozomilor se efectuează pe orice tip de ţesut, pentru diagnosticarea abnormalităţilor cromozomale asociate cu sindroame şi boli genetice, folosind tehnici convenţionale de citogenetică sau/şi tehnici de citogenetică moleculară.
Cu tehnicile de citogenetică convenţională se analizează numărul şi structura tuturor celor 46 de cromozomi bandaţi, prin formarea cariotipului.
Cu tehnicile de citogenetică moleculară sunt detectaţi cromozomii specifici sau a locilor specifici pe un cromozom, folosind probe de ADN marcate fluorocrom, care se leagă special pe acele regiuni ale cromozomilor care se studiază. Această tehnica este cunoscută ca tehnica multicolor fluorescent in situ hybridisation (FISH) (Hibridizarea in situ în fluorescenţă) şi se aplică în principal pentru investigarea abnormalităţilor cromozomale ce nu pot fi detectate şi identificate prin tehnicile citogeneticii convenţionale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu